Svärmors glutenfria bröd
Ett riktigt gott glutenfritt bröd som kan vara en bas för brödrecept då man kan byta ut mjölsorter efter tillgång och smak, inte precis som man vill, men nästan. Viktigt är att mängden blir densamma. Som med all glutenfri bakning behöver man blanda olika mjölsorter med olika egenskaper för att få en bra konsistens. Vill du byta ut ex potatismjöl, ta då ett annat stärkelserikt mjöl som tapioca, majsstärkelse eller rismjöl så kommer resultatet bli riktigt bra. Så gå med andra ord inte All In på majsmjöl - då får du antagligen en kompakt klump polenta.
Frys in i skivor för att snabbt kunna stilla suget efter detta bröd, ett sug du garanterat kommer få med jämna mellanrum.
Kategori: | Frukost Bröd Tillbehör |
Seasons |
Du behöver:
Recept
4 dl bovetemjöl |
4 dl teffmjöl |
2 dl linsmjöl eller rismjöl |
2 dl havremjöl |
2 dl solrosfrön |
2 dl potatismjöl, ekologiskt |
1 dl psylliumfröskal |
1.5 msk salt |
100 g färsk jäst |
12 dl vatten |
1 dl honung eller annan naturlig sötning |
2 msk rapsolja eller ghee |
2 st äggvitor (valfritt) |
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i degblandare.
- Blanda in jästen med lite ljummet vatten, häll sedan ner rapsolja och eventuellt äggvita i vattnet och tillsätt det till de torra ingredienserna.
- Det är bra om man bearbetar degen en stund, ca 5 min i maskinen.
- Flytta över degen till brödform ca 1,5 liter. Tryck till med en våt hand, strö över lite solrosfrön och låt jäsa i 20 min under bakduk. (Se till att du gör rätt antal limpor, se reglaget ovanför ingredienslistan)
- Sätt ugn på 230 grader och ställ en tom plåt nederst och sätt lite vatten på den.
- Sätt in brödet i övre delen på ugnen. Dra ner värmen till 200 grader och grädda brödet i 1,25-1,5 timme (skorpan blir hård och brödet mindre döbakat om den är inne lite längre än vad man tror).
- Låt stå och kallna i en dag under bakduk innan förtäring / infrysning.
Kommentarer 5/5
Fantastiskt gott bröd! Saftigt i mitten och med härliga kanter. Dock jäser brödet lite mer än j...
Full Review