Skip to main content
Må bra naturligt logo
Nötmjölk
Super easy
Cheap

Ett billigare, mer näringsrikt och framför allt godare alternativ än att köpa färdiggjord. När du väl har lärt dig att hantera ditt verktyg kommer det inte heller att vara en tidsödande process. För bästa möjliga näringsupptag ska du lägga dina nötter eller frön i blöt över natten för att, som det heter, aktivera dem.

Välj och vraka i skafferiet! Alternativen är många: Mandlar, Hasselnötter, Sesamfrön, Hampafrön, Valnötter, Cashewnötter, Havregryn... . Vill du smaksätta din dryck kan du använda kryddor som vanilj, kanel, m.m. Önskar du söta den kan du mixa med någon eller några dadlar med nötterna eller squeeza i lite kokosnektar. 

Ja, det finns inte direkt några rätt eller fel. Bara du lär dig hantera din blender kommer du gå från nöt till mjölk på några få minuter. Vissa blender har en "juice-insats", och har man inte det är nötmjölkspåse eller en tunn kökshandduk utmärkta alternativ. Eftersom mjölken är "levande" är hållbarheten max 2-3 dagar i kylskåp.

Beroende på vilken typ av nöt eller frö du använt finns olika användningsområden. Använd på gröten (rå bovetegröt för raw food-frukost rekommenderas), i smoothie, till granolan, ljummen chokladmjölk (med rå kakao, kokosnektar och vanilj), som vätska i raw food-desserter för att bara nämna några. Underbart!

Vill ha ett ännu enklare sätt att göra Nötmjölk så testa någon av Chufamix Vegan Milker.

Dela det här receptet

Kategori: Frukost Tillbehör Anti-Candida Detox Keto
Seasons

Du behöver:

Recept

1 dl nötter
5 dl vatten
2 st dadlar eller
1 msk kokosnektar. yaconsirap etc.
0.5 krm vaniljpulver, kanel, kardemumma

Gör så här:

  1. Först kolla gärna in filmen jag gjorde, som visar hur busenkelt det är att göra:

    nutmilkvideolink bz
  2. Blötlägg nötter eller frön i vatten i minst 5 timmar eller över natten. Häll av vattnet och skölj.
  3. Lägg i blendern med nytt vatten. Lägg i urkärnade dadlar om sötning önskas. Mixa.
  4. Krama ur vätskan med nötmjölkspåse eller handduk och smaksätt sedan om så önskas.
  5. Kom ihåg att spara "pulpen", resterna, till raw food-kakor, bröd, kex, granola eller annat.

Bli först att kommentera



Dela det här receptet