Du har säkert märkt att MCT-olja har börjat poppa upp lite varstans i hälsovärlden. Men har du koll på varför terapeuterna stoppar det i sitt morgonkaffe och hälsoprofilerna det i sina smoothies?
MCT står för medium chain triglycerides (=mellanlånga mättade fettsyror). Förutom ren MCT-olja så är den bästa källan för dessa fettsyror kokosolja (därav alla hälsofördelar med att vi väljer kokosolja).
Oftast är det just från kokosolja som man utvinner MCT-olja, men en del utvinner även från palmolja, vilket av miljöskäl inte är något vi rekommenderar.
55% av kokosoljan består av de här mellanlånga fettsyrorna*, medan MCT-olja består 100% av mellanlånga fettsyror. Man behöver 5-6 msk av kokosolja för att få i sig lika mycket MCT som man får av 1 msk ren MCT olja.
- Läs mer: "Bli lätt med kokosfett"
Små mängder av MCT återfinns också i smör och andra feta mejeriprodukter. Även bröstmjölk innehåller en liten mängd av det.
Lite längre ner kan du läsa lite mer om dessa i detalj.
Med en kortare kedjelängd är det lättare för kroppen att absorbera och förbränna fettsyran. Till skillnad från de längre kedjorna som behöver gå omvägar och bland annat behöver att kroppen producerar galla för att kunna tas upp går de här kortare kedjorna direkt ut i blodet och vidare till levern. Det går faktiskt lika snabbt för kroppen att ta upp MCT-olja som det gör för den att ta upp glukos, men fördelen är att den varken höjer insulinet eller blodsockret och ger mer än dubbelt så mycket energi.
- Läs mer: "6 sätt att få ett jämnare blodsocker och undvika insulinresistens"
I levern omvandlas dessa MCT-fettsyror till ketoner som snabbt och lätt kan ta sig förbi blod-hjärnbarriären och användas som energi för hjärnan, vilket ökar dess kognitiva förmåga och minne1. Särskilt imponerande är det att ha sett förbättringar hos patienter med låg Alzheimers2, Parkinson och diabetes. Detta är för att grundproblemen i många fall har med insulinresistens att göra. Och som vi redan skrivit gör MCT att kroppen får energi som den borde ha fått av glukos utan att påverka insulinnivån alls och kan förhindra att nervceller dör och i stället kan förbli i gott skick.
- Lästips: "Rädda din hjärna Nu"
- Läs mer: "Utnyttjar du hjärnans neuroplasticitet?"
MCT ger en extra boost av ketoner vid en lågkolhydratskost som LCHF/Ketogen kost när du vill sätta din kropp i ketos, alltså, att kroppen börjar bränna fett i stället för socker och på det viset minskar insulinproduktionen som i sin tur hjälper kroppen att gå ner i vikt3. De som går in för att vara i ketos kommer kunna märka att de kan äta aningens mer kolhydrater vid intag av MCT-olja och ändå hålla sig inom ramen för ketos.
MCT-olja har även visats minska aptiten och därmed också varit bra hjälpmedel för att kunna gå ner i vikt4.
- Läs mer: "Lättaste sättat att gå ner i vikt - perfekt för oss latmaskar!"
Tänk på att MCT-olja inte på något vis en mirakelkur för att snabbt kunna gå ner i vikt. Det är en bra beståndsdel i en annan redan hälsosam och aktiv livsstil.
- Läs mer: "Misstaget kvinnor gör med sin träning och livsstil"
Studier har visat att intag av MCT-olja har bra effekt vid fysisk träning; både att den ger energi men också att den minskar påfrestningen och mjölksyran i blodet5.
- Läs mer: "Nytt år nya träningstag"
Något som är av stort intresse är även att den är anti-inflammatorisk och har bra effekt mot systematisk inflammation (ett inflammatoriskt tillstånd i hela kroppen).
På grund av den korta kedjelängden av kolatomer går det snabbt för kroppen att omvandla den till energi eller bränsle som kallas för ketoner. Ketoner är energi från fett medan energin vi får från kolhydrater är glukos. Skillnaden mellan ketoner och glukos är att ketoner är effektivare och skapar mer energi vilket ger dig bättre mental klarhet och förbättrad prestationsförmåga6.
Något som är fascinerande med kaprylsyran är att den kan bryta ner candida albicans hårda hölje som annars gör den så svår dödad.
En C8 olja är en olja som enbart består av den mest effektiva fettsyran kaprylsyra och är bland den populärste av de här fettsyrorna att ta kosttillskottet av.
- Bättre Hälsas C8 olja, 500 ml för 289 kr
- Upgrits Ren C8 MCT-olja, 500 ml för 275 kr
- Upgrits Ren C8 MCT-olja, 100 ml för 65 kr
- Helhetshälsas Kapryslsyra 90 kapslar för 175 kr
- Alpha Plus MCT-pulver 250 gram för 279 kr
- Bättre Hälsa MCT-pulver 300 gram för 295 kr
- Upgrit Rent C8 MCT-pulver 250 gram för 295 kr
Kaprinsyra ger ett bra stöd för immunsystemet. Framför allt för att den är antiviral och antibakteriell.
Man har också sett att kaprinsyra är mycket effektiv att döda bland annat candida albicans7.
- Läs mer: "De enda 2 sätten att bli av med candida albicans"
Precis som kaprylsyra går det snabbt för kroppen att ta upp kaprinsyra och ge kroppen behövlig energi inför ett träningspass eller när man behöver det.
Laurinsyra brukar i flesta fall kallas för mellanlång mättad fettsyra, men då processen av att bryta ner den är mer lik långkedjade fettsyror skiljer sig den lite. Därför innehåller en bra MCT-olja till största delen bara av kapryl- och kaprinsyra. Laurinsyra är det mycket mindre av, om ens någon. Men det kan ändå vara intressant att veta vad laurinsyra är bra för.
Största andelen fettsyror i kokosolja består av laurinsyra och det är just därför som den är så uppskattad i matlagning då laurinsyra tål högre temperaturer.
Utav alla fettsyror är den mest starkast antibakteriell och antiviral. Herpes, mässling, staph och e. coli mfl, har den visat vara effektiv mot. En naturlig mild antibiotika kan man kalla den för.
Dosering av MCT olja och pulver brukar ligga på 1-2 msk 1-3 gånger per dag. Men det är bra om du börjar att trappa upp det så att du vänjer kroppen, då den kan ha en liten laxerande effekt. Börja med 1 tsk och trappa upp.
Du kan lätt tillsätta MCT-olja eller pulver i smoothies, kaffe, te, raw food-desserter eller hur du själv känner. MCT-oljan är helt doft- och smakfri vilket gör att man inte stör sig på att ha den i sin dryck. Många tycker om att använda MCT-pulver i kaffe då den blir lite mer "gräddig" och sen tillsätta ghee för att få en riktig boost. MCT-pulver är också lätt att blanda ut i yoghurt.
MåBra
Amanda Majava
*Kokosolja består förutom av de mellanlånga fettsyrorna även av: C14 Myristinsyra, C16 Palmsyra, C18 Stearinsyra, C18 Oljesyra, C18 Linolsyra
#kortformen av namnet är står för hur många kolatomer de innehåller. Korta fettsyror har färre än 6 och långa fettsyror har 13-21 kolatomer.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26675661/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12634436/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436137/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC90807/
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se