Så får du reda på hur just du bör äta!

19 jan 2016
Så får du reda på hur just du bör äta!

Nu så här vid nya årets början är det många som lovar att de ska förändra sina kostvanor till det bättre. Många förlitar sig på en diet och andra litar på sin intuition. Åter andra vet inte alls var de ska börja. "Vilken diet ska man följa? Vågar man verkligen bara lita på magkänslan? Det har inte gett så bra resultat alla gånger."

Det här med dieter är verkligen ett enda virrvarr.

Tur vi har media som säger åt oss vilken diet vi ska följa...[ironi]. Media kan många gånger förvirra det. Särskilt med tanke på att man knappt hinner påbörjan en trenddiet förrän nästa är på tapeten.

Jag har länge varit helt emot dieter av olika slag och tyckt synd om människor som gått på de olika trenddieterna. Något som jag också irriterat mig oerhört mycket över är hur vissa "hälsoprofiler" (no names...) byter diet vind för våg, helt styrda av media, efterfrågan och pengar. Från att ha förespråkat GI till LCHF och 5:2 till RAWFOOD och HCLF och sen snabbt som bara den hoppa på PALEO-svängen för att snart övergå till något annat. Och i varje bok svär de på att det är det bästa som finns utan någon form av nyansering eller balansering. Vända kappan efter vinden.

Men jag har gjort en omvärdering.

För oftast kommer inte dieter från ingenstans. De bygger ändå på någon sorts teori, studie eller erfarenhet. Och någon har ju mått bra av det, annars hade det väl ändå inte nått sin popularitet.

Sedan jag började utbilda mig inom hälsa har pusselbitarna fallit på plats om vad kroppen behöver och inte behöver och efter det har jag låtit intuitionen styra. (Som jag göra med mycket annat i mitt liv, på ont och gott!) Men faktiskt är det så att intuitionen är som ett instrument som ibland kan behöva stämmas och ibland kanske till och med repareras. Våra kroppar förändras också i takt med att livet rullar på. Så ibland kan det ändå vara bra att stanna upp och reflektera över om de vi äter verkligen är det optimala för just vår kropp.

dieter

Det finns mycket att lära från de olika dieterna och kosthållningsteorierna.

Och så kanske det är för kappvändarna också. De kommer in i olika faser i livet där deras kroppar behöver olika saker. Eller så har man länge lurat sig att tro att den ena kosten är den bästa för att sen på äldre dar inse att man faktiskt mådde bättre av en annan... Jag hoppas det är så, för på det viset kan jag tycka synd om dem istället för att irritera mig.

I sådana fall kan vi alla lära att det finns inget sätt som alla individer mår bra av och det finns inget sätt som vi alla kan dedikera hela vårt liv till att äta likadant. 

Men jag vill inte vara som de (kappvändarna alltså). Det vill förmodligen inte du heller.. Jag kommer avslöja hur du kan slippa göra sådana radikala förändringar i din kost, i den här och i nästkommande artikel.

Problematiken med dieter

Det som gör det hela svårare är att dieterna inte direkt går sida vid sida om varandra. Ibland är de snarlika, men ofta går de åt helt motsatta håll. Vi har till vänster kolhydraterna och fettet till höger. I mitten finns den mer klassiska diplomatiska medelhavsdieten. Längst ut i kanterna är de extrema versionerna: de som bara äter frukt (fallen sådan) kontra de som bara äter kött, de som äter kopiösa mängder fett och de som enbart vill äta rå mat. Sen är det ytterligare en annan och det är de som äter både proteiner och kolhydrater men inte tillsammans och de som bara äter vissa dagar i veckan eller fastar vissa tider om dygnet. De som påstår att kolhydrater är det värsta man kan äta och de som aldrig skulle få för sig att kompromissa sitt samvete och äta kött. En del anser att gluten är giftet och andra tycker att de som anser det är knäppa i huvudet. Andra rekommenderar ett glas vin per dag medan andra anser det är något syndigt. Ja det kan verkligen hetta till i de olika lägrena, särskilt när alla står upp för det just de är helt övertygade om. Så vad ska man tro på?

PHEWWW!!!

Så hur ska man veta hur man ska äta?

Ja först och främst får man fråga sig: Hur är det ställt med min hälsa? Behöver jag ändra min kosthållning för att jag behöver stabilisera mitt blodsocker? Då kanske än mer proteininriktad diet är att föredra. Eller är det någon form av inflammation jag har i kroppen? Då kanske det vänstra hållet känns mer logiskt för dig efter att du gjort dina efterforskningar.

Men det handlar ofta om fler saker än så. Vi är alla väldigt olika, vi har olika kroppskonstitutioner, blodtyper, ämnesomsättning, tarmhälsa och gener. Allt det här spelar stor roll. För att verkligen få reda på hur du ska äta finns det olika tester att göra.

DNA test

Det dyraste men mest säkra sättet att få reda på hur du ska äta.

Hårmineralanalys

Kan hjälpa dig att få en överblick på hur din ämnesomsättning är. Om du har snabb eller låg metabolism och sen skräddarsy din kost efter det samt vilket mineralbehov du har.

Blodtypstest

En liten bloddroppe är allt som behövs och man kan ta reda på (om man inte redan vet) vilken blodtyp man har. Det kan låta märkligt för vissa och helt självklart för vissa andra att blodtypen ska vara avgörande för hur man äter. Men det finns en del forskning på ämnet. Och personer som provat att äta enligt sin blodtyp har ofta själva märkt skillnad. Men det finns glugghål även där.

Allergitest

Det man inte får reda på i ett blodtypstest är om man har dolda allergier eller intoleranser vilket kan fortsätta skapa problem hos en om man inte undviker dem vilken diet eller kosthållning man än kör på.

pH-test

Något som allt fler börjar veta är att vi bör ha en bra pH-balans. Vad är en bra pH-balans? En surare mage och mer basisk tarm kan hjälpa oss att må bättre. Att testa sitt pH-värde (oftast med ett enkelt salivtest, men även i en ES-teck Scanner) ger inte alltid en hundraprocentig bild, men kan ge en indikation på om kosten du redan äter är tillräckligt basisk eller om du behöver öka på med basgörande livsmedel,som gröna grönsaker. Oftast pratas det om en basgörande kost. Det här är universalt – precis som vi alla behöver ha samma typ av näring, vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror så behöver vi alla mer eller mindre ha ett liknande pH-värde.

Kolhydrat- eller Proteinbehovstest.

Det finns test som de här, som kan hjälpa en att få en bild av sig själv huruvida man behöver ha mer protein eller kolhydrater i sin kost.

Kroppstyper

De finns många kroppstypstest. De fyra kroppstyperna; estro, para, neuvro eller supra, som bestäms beroende på vilken hormonkörtel som dominerar ämnesomsättningen. De är även nära sammanlänkade med ayurvedans doshor: Vata, Pitta och Kapha.

Hormontest

Genom att få reda på hur din hormonella balans eller obalans är kan det ge dig en indikation påhur mycket eller hur lite du bör äta av vissa ämnen som triggar de olika hormonerna.

Matdagboks-testet

Det tråkigaste men billigaste är ändå att föra en matdagbok. Med hjälp av en matdagbok, där du skriver upp vad du ätit och hur du mått, kan du hjälpa dig själv att efter ett tag få en överblick över hur du bör äta. Ett förslag är att prova några veckor i taget med de olika kosthållningstyperna så kroppen kan hinna ställa om sig. Men var försiktig med kroppen och känns något inte bra så hoppar du det. Tänk även på att dieter skapar stress så var försiktig till en början. Du kommer även kunna avgöra hur du ska kunna få din kosthållning att fungera i din unika livsstil genom att analysera din noggrant utförda matdagbok.

gröndiet

Hur känner du det nu?

Det kan låta helt kaotiskt mycket att göra bara för att få reda på hur man ska äta. Och Du behöver verkligen inte göra allt. Men att få en överblick på hur just DU fungerar är det allra viktigaste. Mycket viktigare än att veta hur mycket andra har gått ner i vikt av att äta på ett visst sätt. Det kanske fungerade för dem – men det är inte alls säkert det kommer att fungera för dig. Alldeles för ofta har jag stött på människor som har ätit vegetariskt i många år och känner sig helt slut,trötta och hängiga. Så fort de börjar äta kött så har det vänt på bara någon vecka. Eller vice versa. Vänner som strikt följt LCHF och som börjat få problem med galla och nedsatt immunförsvar har fått trenden att vända relativt snabbt när de ätit en mer vegetarisk och växtbaserad kost.

VI ÄR ALLA OLIKA OCH UNIKA!

Så anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att du ska kunna undvika att behöva satsa allt på en diet som lovar perfekt hälsa till alla när du kan bygga din alldeles speciella och unika diet som just DU mår bra av.

Men tänk om jag gör alla de här testerna och så visar de helt olika?

Den oron är befogad. Men det intressanta är att du nog kommer se den röda tråden ganska snart. Så var det i alla fall med mig. Min blodgrupp och kroppstyp är inte överens om exakt allt, men det allra mesta stämmer. Likadant är det när jag gjort tester för kolhydrat/protein. Jag får alltid samma svar! Nyligen testade jag även mina hormoner och maten som rekommenderades för det att göra finjustering för min hormoner var... just det, samma som rekommenderades via de andra testerna. Så kombinationen av de olika proverna, samt att undvika de födoämnen som min kropp inte vill ha och att äta på ett sätt som min ämnesomsättning klarar samtidigt som jag ser till att mitt pH-värde är i balans är inte så krångligt som det låter. För det är då som man stämmer ens egna personliga intuitionsinstrument som kan hjälpa en att avgöra hur just jag bör äta för att må riktigt bra.

Som jag skrev innan så har vi något att lära av dieter. En livslärdom som jag alltid kommer ta med mig. Vad det är avslöjar jag nästa vecka.

Nu undrar jag hur du gör för att äta på det sättet som just du mår bra av? Har du gjort någon av de ovannämnda testerna och fått resultat med din hälsa när du börjat äta på ett visst sätt? Eller har du hittat dieten eller kosthållningen som du mår bra av på annat sätt?

Önskar er all hälsa
Amanda M

Läs mer om de olika analyserna här:
Hårmineralanalys
Blodtypsbestämmelser
Allergitest
Hormontest
Sanna beskriver de fyra kroppstyperna bra här men är du intresserad att veta mer om det skulle jag gärna vilja rekommendera häftet "De fyra kroppstyperna" utgiven av Alpha Plus.

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se