Järn!
En otroligt viktig mineral. Många har brister. Varför?
Många som kommer till mig på kliniken kommer för att de är trötta. På sin hälsodeklaration fyller många i höga siffror på den delen som handlar om energi och trötthet.
En hel del kvinnor tror att det är fel på deras sköldkörtel och börjar att självmedicinerar med sköldkörtelmedel, fast det inte är det som är problemet. Tyvärr kan de genom att göra så skapa ännu större problem.
I stället kan problemet vara att de har låga järnvärden.
Vad händer i kroppen om man har för lite järn?
Varför får en del för låga värden?
Det är vanligare än man kan tro att ha för lite saltsyra i magsäcke vilket gör att man har svårt att utvinna mineraler ur maten. Äldre personer drabbas ofta av järnbrist p g a dåliga matvanor och för lite saltsyra. Gravidia, de med stora menstruationsblödningar och de som har gjort mag-tarmoperation eller har sjukdomar som t ex Ulcerös kolit eller parasitinfektoner, kan få brister.
Även hård fysisk träning kan ge brist på järn.
HB eller Ferritin
Man kan genom att göra ett HB test på Vårdcentralen se om man ligger högt, lågt eller lagom. Detta test visar hur många röda blodkroppar man har.
Medan Ferritin prov visar ett protein som binder till järn och man kallar det för de lagrade järnnivåerna. Det mesta av järn som är lagrat i kroppen är bundet till järn.
Men ibland kan HB eller ferritin vara högt. Detta är inte heller bra. Höga värden kan bero på att man behöver öka kroppens förmåga att transportera syret genom att bilda fler röda blodkroppar. Ibland beror höga värden på rökning, lungsjukdomar eller brist på vätska i kroppen. Det i sin tur kan bero på att man druckit för lite eller har förlorat vätska genom kräkningar eller diarré. Eller att man har hemokromatos.
För lågt järn, som också kallas anemi, kan man få om man blöder mycket, tex om man har myom (dvs muskelknutor i livmodern) eller kraftiga mensblödningar. Vid en normal mensblödning kan man förlora 15-20 mg järn och 10% av kvinnorna förlorar 30-50% järn. För dem som blöder mycket är det extra viktigt att få i sig extra järn.
Järnbrist kan också bero på glutenintolerans och att man har svårt att ta upp järn från maten man äter. De som har det får också ofta svårt med att få upp B12 och folsyra från maten.
Det går bra att kombinera järn, B12 och folsyra.
Hur får man i sig järn?
90 % av järn får man från döda blodkroppar som används igen.
Järn förekommer i hemform tas upp från kött och det är 10 ggr bättre än den form som finns i grönsaker, mjölk, ägg. Men det behövs mycket saltsyra i magsäcken och C-vitamin för att få ut järnet från maten.
En del behöver tillskott och då tar man järn tillsammans med ett mellanmål i form av frukt som innehåller C vitamin. C vitamin hjälper alltså upptaget av järn.
Varför så viktigt med järn?
Vad kan försvåra eller förbättra ett upptag av järn?
Försvårar upptagen gör: Oxalsyran i spenat, fytinsyran i säd och baljväxter, svart te, kaffe och syraneutraliserande ämnen. Två timmar bör gå mellan det att man intar järn och andra mineraler, eftersom vissa mineraler kan konkurrera ut järnet.
Förbättrar upptaget gör: C-vitamin och E-vitamin. Helst om de intas vid samma tillfälle som järnet.
Blir man alltid förstoppad om man tar järn?
Nej, det behöver inte bli men många blir det. Det finns nämligen olika sorters järn. Järnsulfat är en billig sort av järn och kan irritera magen och dessutom är den svår för kroppen att ta upp.
Bra former av järn är tex Järnaskorbat, järnsuccinat, järnglukonat, järnlaktat, järncitrat, järnfumarat.
Helhetshälsas Järn Optimal har järncitrat, järnfumarat, vilka är lättupptagliga former som inte orsakar förstoppning.
Andra bra sorter av järn är:
Järnsaft
Järn Plus
Järn med C-vitamin
Allt gott,
Christina Sjöqvist
Lycklig-med-järn
https://unsplash.com/photos/BrEAp01_m5w
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se