"Jag hinner inte", "Jag har inte tid", "Jag orkar inte", "Jag är så stressad". Dessa mantran repeteras allt oftare både högt till varandra eller inombords i förtvivlan. Fler och fler känner att tiden inte räcker till och att stressen blir allt mer övermäktig. Varför är det så? Vad kan man göra åt det?
Dagarna har lika många timmar nu som för våra mor- och farföräldrar. Har vi så mycket mer att göra egentligen än de hade? Eller vill vi göra så mycket mer än de ville? Eller lever vi i en tid som helt enkelt pressar ut varenda liten energi vi väl har?
Behöver vi jobba så mycket som vi verkligen gör? Tänk efter: Vad är viktigaste i livet? Att du har råd till allt som du tror du behöver, att familjen har fina saker? Eller att du har en bra hälsa och att din familj mår bra och har tid till varandra?
Att se över sina utgifter och hitta möjligheter till att förenkla livet, gå ner i arbetstid eller minska arbetsbördan i hemmet, kommer kunna innebära att familjen har mer tid till att ha roligt tillsammans, samtidigt som du får mer tid över att bara ta det lugnt och göra sådant som du verkligen vill.
Vad får dig lycklig, avslappnad och harmonisk? Är det att måla, umgås, laga mat, träna? Vad det nu än är se till att det finns tid i veckoschemat för att göra just de sakerna. Men framförallt se till att din familj har tid till varandra. Ha som mål att varje dag äta mat åtminstone en gång tillsammans, att jobbet inte får stjäla viktigt tid från dig och din familj på kvällar och helger.
Den näring vi stoppar i oss kommer antingen stressa kroppen eller göra kroppen balanserad och lugn. Tyvärr är resultatet av stress – orkeslöshet, vilket innebär att när vi är som mest stressade så orkar vi se till att få i oss det som vi verkligen skulle behöva. En orolig mage, spända muskler, retlighet, huvudvärk är alla tecken på att kroppen inte klarar av att hantera den stress du möter och den stress som det innebär för kroppen när den får i sig saker den inte klarar av att hantera.
Det snabbaste sättet att orka med alla problem, uppgifter, situationer som man ställs inför är att djupandas. Försök att verkligen andas med näsan och långt ner i magen. Axlarna rör sig knappt men istället kommer din mage att åka ut när du andas in och magen åker in när du andas ut. Prova ett par gånger och träna på att alltid andas på det här sättet. Kroppen blir mer syresatt, hjärnan får lättare att tänka. Magen blir mindre klämd bakom bröstkorgen och systemet i kroppen i blir lugnare.
Så fort du hamnar i en besvärlig eller stressfylld situation: ANDAS lugnt in å ut, in å ut – ett par gånger!
Sömnen är kroppens redskap att kunna återhämta sig från allt man gjort under dagen, sortera alla intryck och känslor samt att vila upp sig mycket att man orkar med allt man ska ta sig för dagen efter. Sova är AO för att kroppen ska kunna hantera den stress som vi blir utsatta för, så att prioritera den kommer leda till mindre stress och mer lycka och harmoni. Men ett varningens ord: att sova för länge kan göra dig mer stressad. Det skulle kunna innebära att man försover sig och att morgonen blir så stressig att resten av dagen hamnar i samma illavarslande mönster.
Försök att sova, mörkt, svalt, skönt och på regelbundna tider (då kommer kroppen ställa in sig mer rätt och sömnen får bättre kvalité, du blir piggare när du vaknar och din biologiska sömnklocka kommer ringa när det är dags för dig att sova.)
Det behöver inte betyda att sitta med benen i kors och rabbla mantran. Nej, meditera kan vara att bara ta det lugnt! Ut å promenera i naturen, lev i stunden, se färgerna, dofta på växterna, klappa hunden. Eller att tugga maten, känna smakerna, vara tacksam för att du har den möjlighet du har i livet. Lyssna på hjärtats slag, känns hur dina muskler arbetar när du rör dig. Sätt ner fingrarna i jorden och odla, eller kratta glatt bort löven från din gräsmatta. Att meditera innebär att fundera och ta till sig av det man gör just i den stunden. Vare sig det är att läsa, äta eller njuta av livet. Försök att inte grubbla på saker du gjort utan det du just nu gör!
Ibland kan livet ändå bara ta knäcken av en. Det finns lite små hjälpmedel för att kunna hantera stressen – eller framförallt hjälpa kroppen att hantera den stress som den blir utsatt för.
Gör det du kan för att minska risken med att stressa onödigt mycket. Avsätt tid till dig själv och din familj och underlätta för din kropp att kunna hantera stressen med ovan nämnda hjälpmedel.
Ta hand om dig.
Amanda
Organisationsnr: 559404-7580
Runslingan 20 D • 224 77 Lund
Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Webbsida av Joomlaproffs.se