Funktionsmedicinskt tillvägagångssätt för att bli av med pollenallergi

15 mar 2022
Funktionsmedicinskt tillvägagångssätt för att bli av med pollenallergi

Funktionsmedicin går ut på att förstå vad som är grundorsaken till olika hälsoproblem hos individen och sedan stödja kroppens funktioner att kunna läka sig själv.

Värt att berätta är att om du behöver hjälp med att bli av med pollenallergi med funktionsmedicin behöver du ge det åtminstone ett år. Det tar sin tid. Men under tiden som du jobbar med att saker och ting ska bli bättre i kroppen och på lång sikt bli av med pollenallergin skulle du kunna jobba med naturliga antihistaminer, undvika korsreaktioner och lite andra tricks.

För att kunna hitta grundproblemet till pollenallergi behöver du först förstå vad som behövs.

Det som händer i kroppen

Något som annars är oskyldigt kommer in i kroppen och skapar en reaktion. Pollen från gräs, blommor och träd behövs för att naturen ska kunna föröka sig och är något som är helt oskyldigt och naturligt. Men för dig med allergi känns det allt annat än oskyldigt.

Kroppen reagerar med en gång mot detta hot och försöker göra allt den kan för att skydda dig genom att tillverka IgE antikroppar som sedan sätter i gång en process av inflammatoriska kemikalier som kommer ut i blodomloppet – en av dessa är histamin, andra är prostaglandiner och leukotrienes. Histamin är den som attackerar ögon, näsa, hals, luftrör och hud och är det som skapar dessa typiska allergiska reaktionerna.

Frågan är vad det är som gör att vissa överreagerar på det här sättet. Det är inte helt klarlagt än, det är troligen en kombination av olika saker som både gener och miljö. Men en sak som många håller med om är att de första åren i någons liv har en stor betydelse för kroppens utveckling av ett bra och hälsosamt immunsystem som också hanterar ämnen i ens omgivning.

Det kan vara intressant att veta om du är pollen allergisk:
 • Var du född med kejsarsnitt?
 • Blev du ammad? Hur länge?
 • Fick du antibiotikakurer under dina första år?
 • Fick du leka mycket utomhus?
 • Växte du upp i en steril miljö med mycket starka kemikaliska rengöringsmedel?1 
 • Hur såg din diet ut?

Svaren på dessa frågor skulle kunna avslöja om grunden för din pollenallergi lades redan när du var mycket liten och kan också vara en del av förklaringen till varför fler nu har pollenallergi än på mormors tid.

Ett överbelastat immunsystem

Pollenallergi visar tydligt att ditt immunsystem är överbelastat och inte fungerar optimalt och du märker säkert av det här på andra områden i livet och under de andra säsongerna men på ett annat sätt. Det är inte ovanligt att pollenallergi, andra sorters allergier, astma och eksem återfinns på samma individ.

Eftersom hela 70% av vårt immunsystem finns i vår tarm så är det ur en funktionsmedicinsk synvinkel mycket viktigt att återställa balansen i immunsystemet. Det är i tarmen som våra immunceller lär sig vad som är fiende och vän och vad de ska göra när de stöter på en fiende. Därför är en mångfaldig tarmflora oerhört viktigt. Så att återställa en troligen rubbad tarmflora är en av grundpelarna i att bli av med pollenallergi på långsikt. Men även att se till att tarmslemhinnan är helt intakt och inte ”läcker” ut antikroppar från bland annat maten som vi äter och innan man kan ”laga” tarmslemhinnan behöver man också först kika på om man eventuellt har en överväxt av dåliga bakterier, parasiter eller jästsvampöverväxt och se till att bli av med dem. Så det är en liten process. Men resultatet är ett glatt immunsystem som kommer kunna arbeta bättre och mer effektivare och du kommer uppleva mindre, om ens någon pollenallergi.

Kommer pollenallergin garanterat försvinna?

Det är oerhört svårt att säga. Men om du följer råden du får och gör det du behöver för att stärka din tarmhälsa kommer du helt säkert att må bättre och uppleva mycket mildare pollenallergier, särskilt om du följer de tipsen som vi har skrivit om här för att lindra pollenallergin något under pollensäsongen. Men det räcker inte bara att följa denna artikel som någon sorts protokoll – alla är olika och har olika sjukdomshistoria och bakgrund. Så det allra bästa är att du får hjälp av en utbildad funktionsmedicinsk näringsterapeut för att kunna gå till grunden med just din pollenallergi.

Läs mer:

- 10 tips för att lindra pollenallergin

- Bli av med allergisk rinit på naturlig väg

- Mildra pollenchocken genom att tänka på korsreaktioner

- Därför har så många pollenallergi nu för tiden 


MåBra
Amanda Majava

Referenser:

[1] https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1700688114

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

 • Organisationsnr: 559404-7580

 • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

 • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

 • Köpvillkor
 • Bra Länkar
 • Fyndhörna
 • Logga in / Skapa konto
 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se