Länge nu har vi hört hur viktigt det är att vi tar tillskott av D-vitaminer, samtidigt som vi även hör starka åsikter i media om farorna med D-vitamin tillskott. Det kan kännas förvirrande och även snäppt på frustrerande att det finns så vitt skilda åsikter om ett och samma ämne.
När man väger för- och nackdelarna mot varandra - vinner fördelarna, som du snart kommer att se. Men det finns ändå saker man behöver tänka på: Vad är en säker och bra nivå för D-vitamintillskott? Finns det något som hindrar din kropp från att ta upp och tillverka D-vitamin? Vad kan du göra för att förebygga D-vitaminbrist och förbättra upptaget av det? Det är några frågor du kommer få svar på längre ner.
Men först låt oss påminna oss om varför det är viktigt att under halva året ta tillskott av D-vitamin.
Starka skäl för att ta D-vitamin tillskott
- Automimmuna Sjukdomar: D-vitamin har immunreglerande funktioner och därför rekommenderas det för de som har autoimmuna sjukdomar att ta tillskott av D-vitamin. Än bättre är att man kan förebygga många av dessa sjukdomar som MS, reumatoid artrit mfl genom att ta tillskott av D-vitamin. Intressant nog har dessa sjukdomars båda patientföreningar länge förespråkat och arrangerat solresor.
- Starka ben: D-vitamin hjälper till att kontrollera kalcium i blodet vilket leder till starka ben.
- Läs mer: "Naturliga alternativ till att förebygga och stoppa benskörhet"
- Cancerförebyggande: Forskare och läkare påstår att hela 30% av cancerfallen skulle kunna förebyggas med hjälp av D-vitamin.
- Sköldkörtel: D-vitamin är helt nödvändigt för sköldkörtelns funktion. Det har visats att det är nödvändigt för dem med hypotyroism, låg sköldkörtelfunktion, att ta tillskott av D-vitamin för att hjälpa sin sköldkörtel att fungera bättre. Brist kan alltså ge oss alla, inte bara de med redan existerande sköldkörtelproblem, mindre energi.
- Läs mer: "10 näringsämnen för att stödja sköldkörteln"
- Hormoner: Egentligen är inte D-vitamin ett vitamin, trots sitt namn. Det är egentligen ett hormon. Men när det kommer till könshormoner har D-vitaminbrist koppling på obalans i östrogennivåerna.
- Nervystemet: D-vitamin upprätthåller ett stabilt nervsystem. Helt väsentligt för vår emotionella och psykiska hälsa.
- Läs mer: "6 sätt att aktivera ditt parasympatiska nervssystem och undvika kronisk stress"
- Motverkar depression: Skyddar nervceller och gynnar seretonin vilket hjälper oss att känna oss glada, lyckliga och lugna (även när det är mörkt och trist ute)
- Läs mer: "Vinterdeppad? 3 tips för att få livskvaliteten tillbaka"
- Immunsystem; D-vitamin är helt väsentligt för att immunsystemet ska fungera ordentligt. Så genom att se över D-vitaminintaget kan vi minska eller t.o.m undvika helt förkylningar och influensor.
- Läs mer: "Stöd för immunsystemet med ämnen från naturen"
- Inflammationer: D-vitamin höjer antiinflammatoriska cytokiner och sänker pro-inflammatoriska cytokiner.
- Insulinresistens: Låga D-vitaminnivåer ökar risken för insulinresistens och metabolt syndrom.
Skäl till att vi behöver ta tillskott av D-vitamin
MS, Alzheimers, Depression, Diabetes typ1 och Cancer (främst prostatacancer) är vanligare och vanligare ju längre bort från ekvatorn man kommer (bortsett från länder där kvinnor bär heltäckande burka/slöjor). Mycket forskning tyder på att en starkt bidragande orsak kan vara mörkret här upp i norden. *
Det finns flera skäl till att just vi här uppe i norden kan ha en begränsad produktion av D3 i huden:
-
Brist på solning i stark sol varje dag när solen är högt uppe
- Solen står bara i rätt läge under en begränsad del av året.
-
Mörkare hudpigment som skyddar mot UVB-strålar
-
Övervikt/fetma
-
Hög ålder
-
Brist på kolesterol, vilket är grunden för produktionen av D3 både i kroppen och i kosttillskott
-
Heltäckande klädsel & Solskyddsprodukter
- Läs mer: "4 orosmoln kring solskyddsmedel och vad du ska använda istället"
För ett optimalt upptag av D-vitamin
- Upptaget av D-vitamin sker i tunntarmen. Har man läckande tarm vilket är oerhört vanligt för personer med dålig sköldkörtelfunktion och andra hormonella problem så kommer upptaget av D-vitamin vara sämre.
Vi rekommenderar och uppmanar dig till att först se till att du har en välfungerande tarm och läcker en eventuell läckande tarmslemhinna innan du förlitar dig på att D-vitamin skulle lösa dina problem.
- Läs mer: "Läk din läckande tarm snabbt med dessa 5 knep"
- För höga kortisolvärden till följd av en långvarig stress kan också förhindra upptaget av D-vitamin eftersom allt kolesterol går till att ta hand om kortisolet och inte till D-vitaminproduktionen.
Vi rekommenderar att du drar ner på stress så mycket du kan. Det bästa sättet att göra det på är att ha dagliga rutiner utefter en cirkadisk rytm och få tillräckligt med sömn. Det finns även lugnande eteriska oljor och adaptogena örter som kan hjälpa dig att minska på för höga kortisolvärden. Framförallt är en hälsosam näringsrik kost, befriad från raffinerat socker och annat som eventuellt kan stressa din kropp, att föredra.
- Läs mer: "Rutinerna som kommer förändra ditt liv!"
- D-vitaminupptag är helt beroende av fett. då detta är ett fettlösligt vitamin. Detta kanske är ett mindre problem i Sverige då de flesta är på en högfettsdiet. Men har man gall-, lever, matsmältnings- eller olika mag- tarmproblem kan det hända att man inte kan bryta ner fettet som det ska och på det viset inte tillgodogör sig D-vitamin.
Vi rekommenderar att du tar hjälp av matsmältningsenzymer, lever- och gallstödjande örter.
- Olika läkemedel kan också förhindra upptaget av D-vitamin. Läkemedel som Saltsyranedsättande-, hormonersättande-, antikoagulerande- och blodförtunnande medel.
Professionell hjälp hos en certifierad näringsterapeut kan hjälpa dig att veta hur du (med din läkares hjälp) kan trappa ner på eller till och med bli kvitt medicinerna helt. Du kan få hjälpen att hitta grundproblematiken och hjälpa din kropp att läka sig själv.
- De olika näringsämnen har ett behov av att jobba tillsammans med varandra. När det kommer till D-vitamin jobbar detta mycket bra tillsammans med de andra fettlösliga vitaminerna, och särskilt med K-vitamin. Även Magnesium är ett viktigt stöd för D-vitaminets funktionalitet.
Vi rekommenderar att du antingen tar multivitamin- och mineraltillskott tillsammans med ditt D-vitamin eller tar ett D-vitamin tillskott som även innehåller K2. Magnesium är precis som D-vitamin ett ämne de flesta har brist på så det går också bra att ta som ett extra tillskott för sig.
- Läs mer: "Magnesium - En livsuppehållande mineral!"
D-vitamins synergistiska relation med K-vitamin
Inga näringsämnen jobbar helt för sig själv - D-vitamins partner är K-vitamin. Många av de sjukdomsproblem som kan ha med låga nivåer av D-vitamin har visat sig även kunnat ha låga nivåer av vitamin K.
En av de mest kända synergiska förhållandet dem emellan är att K-vitamin för kalcium på sin plats. Vilket hindrar att det blir för mycket frisläppt kalcium i blodet. Kombinationen med D-vitamin och K-vitamin förbättra bentätheten, flexibiliteten och styrkan. Då D-vitamin stimulerar benuppbyggnads celler så kontrollerar K-vitamin bennedbrytningscellerna.
Dessuton stimulerar D-vitamin produktionen av vissa metaboliska proteiner, medan K-vitaminen gör så de börjar fungera. Det finns säkert fler fall i kroppen när de jobbar tillsammans, så kontentan är att det kan vara bra att ta ett tillskott av D-vitamin som även innehåller K2. K2 kan du även hitta i endel ostar och gröna grönsaker.
Hur säkert är det med D-vitamin?
De flesta svenskar som åker till Thailand och eller Grekland brukar inte tänka två gånger innan de lägger sig och lapar sol, och faktum är att bara 10 minuter (utan solskyddsmedel) per dag ger oss ca 10 000 IE (jämförelsevis då med kosttillskott som innehåller 2000 IE).
Faktiskt är det lite av en myt att det skulle vara lätt at överdosera D-vitamin. D-vitamintoxcitet är oehört ovanligt. Och så länge du följer doseringen som står angivet på burken behöver du verkligen inte oroa dig. Faktiskt ända upp till 4000 IE per dag vet man är helt säkert.
Så gör dig själv en tjänst och i alle fall under några av de mörka månaderna se till att du och dina älskade får extra tillskott av D-vitamin, gärna i kombination av K2.
MåBra
Amanda Majava
* Det finns givetvis fler orsaker än de som vi tar upp i denna artikel till varför vi har fått många av dessa sjukdomar.
För den vetgirige:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3921055/
https://chriskresser.com/the-role-of-vitamin-d-deficiency-in-thyroid-disorders/
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs12026-014-8591-3
https://draxe.com/cortisol-levels/
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=6279
https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-101#section7
Nya Självläkande Människan – Sanna Ehdin
Näringsmedicinska Uppslagbsoken – Peter Whilhelmsson