Förbättra (mag)hälsan med - Långkok

03 dec 2019
Förbättra (mag)hälsan med - Långkok

Mustiga grytor och puttrande soppor går hand i hand med vintertid lika väl som glögg, pepparkakor och clementiner.

Men visste du att en sådan enkelt sak som grytor och soppor kan faktiskt vara väldigt hälsosamt för dig? Så passa på att förbättra din maghälsa med detta relativt enkla och ekonomiska sätt att laga mat på.

Att tillaga kött och grönsaker tillsammans med välgörande kryddor i många timmar skapar inte bara en fantastisk smak utan det hjälper även råvarorna att kunna behålla sina näringsämnen så mer finns kvar för dig.

Laga riktig mat

riktigmat.jpg

På 50-talet lade vi i snitt ner 2 timmar på matlagning per dag; idag är det knappt en kvart. Men efter en hel del dag på jobbet, med lågt blodsocker och ungar som klättrar på väggarna är det förståeligt att man inte vill lägga ner timmar på att laga mat. Därför nöjer sig många med halvfabrikat och hårdstekt mat för att få det att gå snabbt. Men riktig mat behöver inte ta lång tid om man planerar rätt! 

mealprep.jpg

Allt man behöver lära sig att planera och att se till att ha handlat in bra och naturliga råvaror och sen hitta stunder på helgen eller kvällar när du har lugn och ro för att matpreppa: koka buljong (för soppor och grytor), förbereda ingredienser och samla dem i en gryta som får koka länge, tvätta och skära upp grönsaker (så du kan slänga ihop en sallad på någon minut), baka bröd, några muffins och rulla ihop några chokladbollar för veckan. Om du får in en rutin med att förbereda veckans eller några av veckans måltider så här (se även till att laga extra mycket mat så du har rester för fler dagar)  kommer du inte braka ihop av press för att få dagliga matlagningen att fungera och i desperation sträcka dig efter färdigmaten och transfettproppade kakorna i butikerna.

Läs mer:
- "Förbättra (mag)hälsan med naturliga råvaror"
- "Förbättra (mag)hälsan med långkok"

Långkokets hjälte - slow cooker

slowcooker

Just nu när jag sitter och skriver det här står vår slow cooker och puttrar med en gryta som kommer välkomna mina gäster ikväll. Lergrytor och gjutjärnsgrytor i all ära – men med slowcookern kan jag till och med gå hemifrån utan att bekymra mig för att ugnen eller spisen är på och så är maten klar och varm tills jag kommer hem igen och det är dags att äta. Borta är de där dagarna när man kommer hem med lågt blodsocker och fantasin är som bortblåst och man nöjer sig med något mindre hälsosamt eller gott! Med slow cookern är det även lätt att göra en stor sats på en gång så maten räcker i dagar.

Eftersom en slow cooker tillagar maten varsamt och värmer maten från alla håll behöver man inte vara rädd för att maten ska fastna eller bli torr och överkokt.

En annan bonus med slow cooker är att de drar mycket mindre el än vanliga elspisar och det är så skönt att grytan är ur vägen så man kan koncentrera sig på tillbehören till måltiden, personligen tycker jag det känns mer städat i köket när det inte är flera olika grytor och stekpannor på gång samtidigt i köket.

- Läs mer: "19 köksapparater du blivit lurad att tro att du behöver - eller inte"

Benbuljong

benbuljong

Något annat som är förträffligt bra med en slow cooker är att det är så enkelt att koka buljong med den, både grönsaksbuljong men särskilt benbulbuljong.

Benbuljong är inte bara en bra och god grund att ha i grytor och soppor (man kan även koka riset i det osv) att ha i maten utan också lättsmält och läkande för magen.

I benbuljongen finns det mycket gelatin och det här gelatinet hjälper till att binda upp vattnet och kan hjälpa till att föra maten genom matsmältningssystemet. Perfekt för de här vattenrika rätterna: soppa och gryta.

Tyvärr äter de flesta allätare äter bara själva köttet (alltså djurens muskelvävnad) men vi skippar gärna inälvor, leder, skinn, skrov och brosk som naturligt består av bl.a. kollagen. Intressant är att i många länder och kulturer anses dessa delar vara de godaste och värdefullaste. Här kommer benbuljong in – du slipper tugga på fötterna och brosket men kan ändå få nytta av hälsoeffekterna.

- Läs mer: Därför tar så många tillskott av kollagen!

Kokar du benbuljong kan du hjälpa kroppen att få i sig mer av aminosyrorna prolin och glycin som hjälper kroppen att tillgodose sitt kollagenbehov.

Så gör gärna benbuljong på allt kött inkl. ben, brosk, skrov, fötter. (Det är oftast billigare att köpa en hel kyckling och större delar av andra djur hos bönderna i närheten än att köpa de näringsfattiga hormonbesprutade filéerna från frysdisken). Känner du att det är för mycket att göra benbuljong kan du köpa färdig benbuljong,

- Läs mer: Mindre rynkor och ungdomligare hud - så gör du!

Glutamin som återfinns i gelatinet som kommer av benbuljongen har en läkande förmåga på slemhinnorna och särskilt tarmslemhinnan. Glutaminet både läker och förebygger en läckande tarm.

För de som har problem med IBS, SIBO, Crohns och andra tarmsjukdomar och har svårt med för mycket rå mat och råa grönsaker är den här säsongens grytor med benbuljong extra vårdande.

- Läs mer: "3 viktiga steg för att komma till rätta med SIBO"

Aminosyran Arginin som också återfinns i benbuljong är anti-inflammatoriskt och vi märker i vår klinik att alldeles för många tyvärr har inflammationer i matsmältningsorganen särskilt i tunn- och tjocktarm och även för detta är alltså benbuljong väldigt närande och vårdande.

Benbuljong innehåller även flera olika sortes mineraler som är lätta att ta upp av kroppen, bl.a Kalcium, Magnesium, Fosfor och Kisel samt även svavel och glukosamin. 

Kycklingbuljong recept:

1 hel Kyckilng

4 liter vattem

2 msk Äppelcidervinäger

1. Stycka upp kycklingen, men lägg allt i en stor gryta eller i slow cookern och täck kyclingen med vatten

2. Häll i lite Äppelcidervinäger, det hjälper att dra ut näringsämnen

3. Låt det få puttra i 6-8 h. Ta upp kycklingen och ta bort köttet. Köttet kan du använda till matlagning (eller frysa in). Lägg tillbaka benen i buljongen och fortsätt koka i 6-8 h, fyll på med vatten om det behövs. Det är också lite smaksak för hur koncentrerad du vill ha den.

Må Bra
Amanda Majava

För den vetgirige:

Självläkande människan - Sanna Ehdin

Funktionsmedicinsk tidskrift NR 5 2019

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se