19 köksapparater du blivit lurad att tro att du behöver

22 feb 2016
19 köksapparater du blivit lurad att tro att du behöver

Det här blogginlägget känns kanske aningens otippat om du väntat dig en artikel om hälsa. Men läs till slutet så kommer du förstå varför det här helt klart har med hälsa att göra.

Inom hälsovärlden så pågår det en enorm propaganda på bloggar och hälsosidor att för att kunna leva nyttigt och hälsosamt så behöver man ha en mängd olika och dyra maskiner. Är det verkligen så att man blir "friskare" av att ha en blender, juicer, torkugn och matberedare?

Jag måste erkänna att apparaterna (om man använder dem) kan medföra enorma skillnader för sin hälsa. Till exempel kan en juicer och en blender hjälpa en att få i sig mer näring i vardagen genom att man gör gröna smoothiesar och grönsaksjuicer. En matberedare är en stor hjälp när man vill göra rawfoodtårtor och olika nötsmör. En torkugn kan ta steget ännu längre och hjälpa till med att torka frukter, nötter, örter så att man året runt har hälsosamma godsaker, samtidigt som den kan hjälpa en att laga mat som inte är allt för upphettad (Raw-food) och på så få i sig än mer näring.

Men för många av oss är de här redskapen mycket kostsamma och tar stor plats. Går det att leva sunt utan dem? Ja! Hemma i Sverige var vi ägare av alla dessa saker (förutom torkugn). Men vi har under våra mer hälsosamma år klarat av att leva utan dem i långa perioder. Bland annat nu! Vi har varken med oss blendern, matberedaren och juicern med oss i flytten och hittills har vi överlevt och vi försöker fortfarande leva lika hälsosamt som innan.

Vi bestämde oss för att införskaffa en stavmixer som även kan fungera som elvisp och dessutom har en större s-kniv och alltså kan göra mycket av det vår matberedare kunde. 3 stora maskiner i en liten som ersätter de 3 någorlunda bra. Vi kan göra nöt- och frömjölk, vi kan göra chokladmousse, havremjöl, guacamole, pesto, hummus, Baba-Ganoush, smoothies, en mindre pajdeg och enklare rawfood mat/desserter. Vi kan även göra grönsaksjuicer!! Det enda jag måhända saknar lite grann är rivjärnsförmågan som min gamla matberedare gjorde åt mig. Fast vi försöker se det positivt och tänka på att det blir helt enkelt lite mer vardagsträning nu för tiden när vi ska göra surkål eller riva mycket grönsaker (och mindre disk!) Det som är bra med den här stavmixern är att vi kan ta med den vart vi än både flyttar men också vart vi än reser!

Jag kan varmt rekommendera det till andra som valt att "immigrera" utomlands till enklare levnadsförhållanden, eller för den medvetna studenten som har liten plats och liten inkomst eller de som vill leva mer minimalistiskt och andra som helt enkelt känner att en blender eller matberedare är lite för mycket pengar eller plats.

Men nu till kökssakerna du faktiskt inte behöver (om du inte jättegärna vill):

1) Matberedare:

Den gör det enkelt och smidigt att laga hälsosam mat. Det går snabbt och smidigt att gör en deg och rivna grönsaker.

2) Blender:

Är särskilt bra för att kunna göra hälsosamma smoothies, hälsosamma glassar, nöt- eller frömjölk, pesto och mycket annat. Men främsta argumentet till att verkligen köpa en blender är för att du verkligen göra smoothies var och varannan dag till hela familjen. (Är det bara till dig själv fungerar en bra stavmixer lika bra, om inte bättre).

- Efter mycket efterforskningar av oss på Må Bra Naturligt kom vi fram till att Blendtecs blenders för hemkonsumenter är den bästa som kan köpas för pengar.

3) Juicer:

Att juica näringsrika grönsaker är nog en av de bättre investeringarna man kan göra för sin hälsa. Kommer man på att man inte kommer att använda en juicer så ofta som man hoppats är det bättre att tänka efter före. Den är både dyr och tar mycket plats. Det går faktiskt att göra sin egen juice på samma sätt som man gör nötmjölk (vilket en blender eller till och med en stavmixer kan göra). Börja med att göra juice på det sättet. Märker du att du gör det så pass ofta att det faktiskt är värt investeringen att köpa – köp då en som kallpressar istället för centrifugerar är mitt råd (mer om det en annan gång.) Kanske är du som vi och vill göra juice-fasta någon gång om året, det har vi ännu inte löst hur vi ska göra nu utan vår juicer. Men förhoppningsvis kommer nog någon som har en att kunna låna ut den under den veckan – det hoppas vi på!

TÄNK PÅ: en stavmixer kan ersätta alla dessa tre saker och är alltså det allra bästa alternativet för många. Köp en av bra kvalité och med olika tillbehör.

LÄS MER: Så väljer du rätt sorts juicemaskin.

4) Torkugn:

Förespråkas ofta i hälso-världen, då främst när det kommer till raw food-sammanhang. Jag ska inte hymla och inte säga att jag gärna skulle vilja ha en (allra helst skulle jag nog vilja bygga min egen som drevs av solenergi). Själva arbetet med att förbereda näringsrik raw food-mat blir definitivt enklare. Men du behöver vara ganska engagerad och motiverad för att det ens ska vara lönt att köpa (och bygga :/) . Kanske blir torkugnen din bästa vän eller så blir det ytterligare ett intresse som svalnar och hamnar på vinden så småningom. Många gånger räcker det med att ställa ugnen på minsta antal grader och sätta luckan på glänt, så gör jag. (Vad som är bättre ur en miljösynvinkel kan jag inte svara på, att man köpt en torkugn som behövts tillverkas men inte används så mycket eller att ställa luckan till ugnen på glänt...)

- Excaliburmattorkar är högkvalitativa torkar med bra kapacitet. Se vårt utbud här.

5) Glassmaskin, nötmjölksmaskin och yoghurtmaskin:

Yoghurt går lika bra att göra på egen hand! I en tätslutande ren glasburk som du sen satt i ugnen med lampan på. Kommer du att göra glass flera gånger i månaden? Om så – kanske blir en bra investering! Men om inte så kanske du lika gärna kan göra en glass manuellt de få gångerna det faktiskt blir av. Nötmjölk... Blender, juicer eller en stavmixer fungerar lika bra!

6) Kokare av olika slag:

Det är något som jag har svårt att förstå mig på nyttan av: Ris- ägg och vattenkokare. Det går lika bra att göra i en kastrull på spisen. Med dagens induktionshällar verkar det gå så oerhört snabbt att få vattnet att koka att jag förstår mig inte ens på varför en vattenkokare skulle spara så mycket energi som det sägs. Plats och pengar tar de och går sönder alldeles för ofta.

7) Baby-food-maker:

Jag är ingen mamma, men vad jag har läst om dem verkar de inte göra ett mycket bättre jobb än vad en mamma klarar av att själv göra med en kastrull och stavmixer.

8) Pastamaskin:

Folk har klarat av att göra sin egen pasta i århundranden utan en särskild maskin. Det ska nog vi också klara av (om lusten att göra egen pasta skulle råka infinna sig). Det finns mängder av tips på hur man gör det. Det är bara till att googla runt.

9) Köttkvarn:

Jag har då aldrig saknat att ha en köttkvarn i mitt hem. Jag kan definitivt förstå att det finns någon bonde som behöver det. Men vi andra kan väl köpa färdigmald kött av bonden direkt! Det känns mycket smidigare! Och framförallt så är nog det allra viktigaste för medelsvensken att faktiskt dra ner på köttätandet överhuvudtaget.

10) Fondueset:

Jag ska erkänna att vi har en liten chokladfondueset. Men den ligger hemma i Sverige i en kartong. Så den var alltså långt ner på vår prioriteringslista. Och faktiskt så går det lika bra att vara utan. När det kommer till de där stora bökiga fonudeseten så undrar jag hur ofta de faktiskt används i var mans hem? Och är det tillräckligt gott för att man bör spara den för den där årliga fonduekvällen? Ännu en gång så är kött och ost något som svensken bör dra ner på – inte öka.

11) Brödmaskin:

Jag tycker det verkar som att brödmaskinen är en sådan där sol-å-vårare (om man nu får kalla en brödmaskin för det) vissa delar om året åker den fram hos familjer och får ryck och bakar nybaktbröd varenda dag. För att sen försvinna in i mörkret i 11 månader, belamra, damma och bara vara ett irritationsmoment. Brödmaskinen gör oftast inte att familjer får mer gott nybakat bröd. Men om du lär dig att baka enkla bröd (glutenfria förstås) i din vanliga ugn kommer du snart kunna göra det med lätthet och glädje.

12) Köksassistent:

En sådan där som mamma använde och man visste att nu blev det nybakt gott bröd i stora lass. Jag kan förstå att många som bakar stora satser med bröd och bullar kan ha nytta av en sådan. Men för oss som vill leva lite mer hälsosamt och baka bröd med andra mjölsorter än vetemjöl brukar inte bröd-/bullbaket komma upp i de kvantiteterna att det känns nödvändigt att ha en assistent som gör knådandet åt oss. Dessutom är ofta konsistenten annorlunda när man bakar utan gluten och det kan vara bra att göra det för hand så man kan ha koll på processen bättre.

13) Brödrost, smörgåsgrill och "toast-oven":

Dessa är då allt för överskattade. Det går att värma, tina, rosta bröd i ugnen på gallret och på en stekpanna utan olja. Varma mackor i ugnen blir också goda. Men framförallt är det viktigaste att dra ner på mackätandet! Vi lever i ett land med ett nästan sjukligt mack-beroende. Hitta alternativ till mackan först och främst och lägg lite tid och energi på att laga riktig mat.

14) Soda-Streamer:

Det här kan jag faktiskt förstå att en del vill ha. Som familjer med barn som vill minska på läskdrickandet men ändå erbjuda barnen något kul att dricka. Kanske blanda ut juice i kolsyrat vatten. Jag kan köpa det argumentet. Men för många av oss utan barn, stora barn eller barn som inte har det intresset är en soda-streamer bara ännu en onödig pryl till köket som inte används tillräckligt. Du kommer njuta mer av kolsyrat vatten när du går ut på restaurang när du inte får det lika ofta!

15) Våffeljärn:

Själv har jag inte kvar den efter flytten och kommer nog inte köpa en ny (men ja det är inget jag vågar ge mitt ord på, kanske någon gång, den som lever får se...). Vi använde den alldeles för sällan för att rättfärdiga varför vi skulle ta med eller ens behålla den. Men så gott det är med våfflor, för mig är det barndom, nostalgi och myskvällar. Men jag försöker intala mig att det går minst lika bra med pannkakor. 

På tal om pannkakor:

16) Plättjärn och särskild pannor för pannkakor:

Överskattat! Det går lika smidigt i vilken annan panna som helst (som inte har allt för hög kant – som en wokpanna t.ex känns lite svårare att göra det i..).

17) Wokpanna:

Vet du med dig att du kommer woka mycket, du kanske är uppvuxen på wokad mat så kanske det här är en nödvändighet. Men för många av oss är wokpannan bara den där irriterande pannan som alltid är i vägen och aldrig används. Hos mig åkte den ut för att aldrig mer komma tillbaka.

18) Mikrovågsugn:

Ut med dem bara! Det är inget att ens fundera över det finns absolut ingen anledning till att behålla den hemma. Mikrovågsugn tillför inget gott. Det kanske tar max 5 minuter extra att värma lunchmaten på spisen och resterna till middagen går bra att värma upp i ugnen igen. Är du på jobbet och micro är det enda som finns till hands? Försök ta med mat som du inte behöver värma upp. Min man fick ofta komplimanger av kollegorna för sina spektakulära lunchlådor, allt som oftast bestående av sallader med spännande ingredienser, eller kanske en paj ibland. Och ersätt framförallt inte mikropopcornen med att köpa en popcornmaskin. Det finns verkligen inget fjantigare. Det är mer proffsigt att lära sig göra supergoda popcorn i en kastrull på spisen och tar bara 2-3 minuter. Korrekt poppade popcorn (i ghee såklart) smakar enormt mycket godare.

19) Fritös:

Skippa fritering helt och hållet vettja. Om du absolut måste, använd stekpanna (med hälsosamma fetter såklart)... 

Fler helt onödiga prylar

Det gäller att tänka efter några gånger extra, för i dagens samhälle så överöses vi med prylar och apparater. Alla borden och måsten. Jag kan inte annat än att sucka åt tanken på hur zestskalare, äppelklyftsdelare, äppelskruttsuttagare, avokadoskärare och lökhackare kunde bli sådana essentiella redskap i hemmet. Visst fanns det en tid då du faktiskt klarade dig bra utan dem, en tid då det faktiskt gick alldeles utmärkt att använda skalkniven till att både skära ut skruttet på äpplet och dela dem i klyftor? Så vem var det som sa åt dig att du helt plötsligt behöver dem, att ditt kök inte är komplett utan och att matlagningen skulle gå så mycket smidigare? Är det de som tjänar pengar på det? Varför tror du då att de är så måna om att få dig att köpa den?

Tänk efter:

Hur många saker behöver man för att kunna laga god och hälsosam mat?

Egentligen.

Det är faktiskt färre än vad man kanske tror.

Förutom, kyl, ugn och spis.

1. Bra kniv

En bra kniv är en dröm att ha. En väl värd investering helt enkelt. Ta väl hand om den, diska den och slipa den. Då kommer den att vara en trogen kamrat oerhört länge.
Dessutom är en liten skalkniv i det närmaste ett måste. Kan hända att man väljer att ha någon kniv till för att göra matlagningen aningens mer effektiv. Men det är då inte antalet knivar som gör skillnaden.

2. Skärbräda

Skärbräda i trä eller bambu är att rekommendera framför plast. Ha minst två olika - en för grönsaker och en för kött. Kanske du bestämmer dig för att ha ytterligare en för lök, fisk och/eller bröd. Det är ju såklart helt upp till dig.  Ta även väl hand om din skärbräda, torka av den och diska den efter varje användning och låt den inte stå eller ligga i vatten för länge. Kanske du ibland vill tvätta den med äppelcidervinäger, citron eller spraya den med väteperoxid för att vara extra säker på att den blir desinficerad och är hygienisk. Det kan även vara bra att olja in den med jämna mellanrum.

3. Kok- och stekkärl.

10 kastruller och grytor i olika format och former är helt onödigt. Tänk efter själv vilka kastruller du oftast använder, till vardags? (Jag kan absolut köpa att man vill ha 1, inte fler, extra stor kastrull för festliga tillfällen eller när du ska koka sylt eller något liknande, men det kan säkert gå lika bra att låna från den där storfamiljen i grannskapet!) För de allra flesta räcker det med 2 kastruller, 1 gryta (alternativt slow-cooker för den moderna eller lergryta för den traditionella), 1-2 stekjärn, någon kak- och/eller brödform.

4. Skålar

Givetvis kan det även vara bra att ha en eller flera skålar (i olika storlekar) som man kan använda för att baka  och laga maten, samt förvara livsmedel, tvätta frukt och grönsaker i o.s.v. Personligen föredrar jag skålar i rostfritt stål då de både är hållbara och snygga (man kan både förbereda maten men också servera i dem utan att skämmas) och dessutom så slipper man de skadliga plasterna. Glas är ju också läckert att laga sin mat i (och servera med) men inte lika hållbart ifall det faller på klinkersgolvet.

Egentligen är de här fyra olika sakerna allt du behöver för att kunna laga goda måltider. Det behöver egentligen inte vara mer komplicerat än så. Minimalistiskt och enkelt!
Men jag erkänner att det definitivt finns några småsaker kan underlätta radikalt och som jag inte gärna vill vara utan. Som en potatisskalare (som man kan använda till fler saker än bara potatis givetvis), mätredskap, visp, rivjärn, slickepott, vitlökspress, träslev och stavmixer (om stavmixern har visp-möjlighet behöver man inte ha en elvisp längre).

"Men den kostar bara 10 kr, så de gör ingenting"

... Kanske du resonerar.

Ingenting kostar 10kr! Någon har fått betala för det – kanske inte med pengar men kanske med tråkiga arbetsförhållande och dåliga löner.

Påverkade val

Så vi alla kan ta en funderare över hur mycket vi blir påverkade. Vem är det egenligen som sagt att du bör ha de saker du har.

Reklamen är starkare än vad man tror. Men också smygreklamen från bloggar och youtube, vi ser våra favoritkockar eller hälsogurus använda olika sorter apparater och undermvedvetet börjar vi vilja ha samma saker som de har.

Varken jag eller någon annan, särskilt inte media ska säga till dig vilka saker du bör ha eller inte ha.

Du bör göra medvetna och kritiska val när du handlar något som ska få ta dina pengar, din plats och tid. 

Orsak till ohälsa

Fler saker i köket gör sällan jobbet bättre, men däremot är det fler saker att behöva gömma undan, ta hand om, diska, underhålla, slänga (när de går sönder) vilket leder till onödig stress.

Dessutom blir du inte heller en bättre kock av finare apparater! Ibland kan fler saker förvirra och göra det jobbigare och därmed mer ångestfyllt och stressat.

 cleanfood

Att lära dig att laga god och hälsosam mat från grunden på rena råvaror är en nyckelprincip för att må bättre.

Skala bort det onödiga som du trodde du behövde och kvar har du ett enklare och mer meningsfullare liv och förhoppningsvis bättre hälsa.

(Den här artikeln är bara för att få oss att börja tänka till, våga bryta normer och inte gå på en lögn att man MÅSTE ha vissa apparater för att leva hälsosamt! Inte för att säga till dig vad du ska och inte ska köpa. Vi är inte sponsrade från något företag för att uttrycka oss kritiskt eller för att förespråka vissa produkter. Vill du ha tips om märken kan du fråga i kommentarerna nedan.)

Men nu över till dig! Vad har du gjort för att minska på belastande köksprylar? Vilken tycker du är den mest onödiga pryl man kan ha i ett kök?

Önskar er en hälsosam och bekymmersfri vecka.. Förresten vad blir det för mat hos er ikväll?

/Amanda M

Dela artikel:

Amanda Majava

Kontakt

  • Organisationsnr: 559404-7580

  • Runslingan 20 D • 224 77 Lund

  • Mejla oss gärna: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Vi svarar inom 48 h

Mer hos Må Bra Naturligt

Missa ingenting & få 10% rabatt!

Få 10% rabatt på ditt nästa köp när du börjar prenumerera på våra nyhetsbrev! Håll koll på alla våra erbjudanden och ta del av särskilda erbjudande bara för de som får vårt nyhetsbrev.


Fri frakt över 500

Snabba leveranser

Trygg betalning

Kunnig personal

  • Köpvillkor
  • Bra Länkar
  • Fyndhörna
  • Logga in / Skapa konto
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Webbsida av Joomlaproffs.se